Binnenschilderwerk verfsoorten


De verfsoort voor binnenschilderwerk is latex, toch? Maar waarschijnlijk heb je ook wel eens iets gehoord over speciale latex voor in de badkamer. Hoe zit dat nou precies?

Verfsoorten binnenschilderwerk

Latex wordt inderdaad veel gebruikt, bijvoorbeeld voor muren en plafonds. Maar het wordt niet op de kozijnen of op de radiatoren gesmeerd. De juiste verfsoorten kiezen, hangt dus samen met het materiaal wat geschilderd moet worden.

Dekkende verf

Voor deuren en kozijnen wordt een dekkende lakverf voor gebruikt. Binnen werkt de schilder met acrylverven, omdat hier geen of weinig oplosmiddelen in zitten en het werken met deze verf beter is voor de gezondheid en het milieu.

Veegvast

Een verf die veel verward wordt met latex is witkalk. Witkalk wordt bijna altijd veegvast genoemd. Wie er weet waarom, mag het zeggen. Ik vind het verwarrend, want witkalk is helemaal niet “veegvast”. Deze kalkverf wordt aangemaakt met water en lost daar dus ook in op. Schoonmaken met water? Beter van niet. Overigens is deze verfsoort wel lekker goedkoop. Handig voor bijvoorbeeld in de schuur.

Speciale verven

Ik noemde het al: voor radiotoren gebruik je geen latex. Daar is speciale radiatorverf voor ontwikkeld. Deze verf kan bijvoorbeeld goed tegen hitte. Verder zijn er speciale verven voor het schilderen van metaal of voor vervuiling zoals oude vochtplekken.

Groet,
Joan

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Binnenschilderwerk, Schilderen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s